Mijn website is verdwenen in Google, wat nu?

"Volg hier de tips voor een oplossing"

Wanneer je WordPress website of WooCommerce Webshop compleet verdwenen is (of niet meer is te vinden) in de organische zoekresultaten van Google kan dit komen door verschillende oorzaken. Je bezoekersstroom valt natuurlijk direct een stuk lager uit dan normaal en bij een webwinkel verlies je daardoor natuurlijk direct omzet.

Wij van Your Concept snappen dan natuurlijk ook dat er direct paniek ontstaat en vaak wordt er dan ook direct bij ons aan de bel getrokken. Natuurlijk helpen wij je graag verder om vervolgens eerst naar een oorzaak te zoeken en daarna het probleem op te lossen zodat je weer goed vindbaar bent.

Wat te doen wanneer je totaal niet meer of slecht vindbaar bent in google?

STAP 1: Controleer je vindbaarheid in Google:

Controleer eerst in Google of je site ook daadwerkelijk niet meer geïndexeerd is in Google, dit kun je controleren door een simpele zoekopdracht uit te voeren in het zoekvenster van Google: site:www.jeeigendomeinnaam.nl. Laat Google hierbij geen resultaat zien dan is er inderdaad sprake van dat je website verdwenen is in Google en is er dus serieus iets met je website of webwinkel aan de hand.

In de praktijk kan dit betekenen dat je website compleet is verbannen in Google, de zogenaamde “Google penalty”.

Indien de zoekopdracht wel resultaten laat zien is het zaak om te achterhalen of je pagina’s enkel zijn gedaald in de zoekresultaten.

Wat zijn doorgaans de oorzaken waardoor je een Google penalty krijgt voor je website?

Een overmatige & verkeerde linkbuilding of “duplicate content” is vaak oorzaak nummer 1 bij het krijgen van een penalty.

STAP 2: Wat te doen bij een penalty?

Indien er sprake is van een complete verwijdering uit Google is het raadzaam om contact op te nemen met een bedrijf dat is gespecialiseerd in Google optimalisatie. Natuurlijk mag je ook contact met ons opnemen zodat wij eerst een eerste screen kunnen uitvoeren op je website of webwinkel, ook kunnen wij wellicht de eerst hulp aanbieden en het plan van aanpak met je bespreken.

Wanneer je zelf meer technisch bent aangelegd kun je natuurlijk zelf ook een aantal stappen ondernemen, indien je een Google account hebt kun je je website aanmelden in het Google Search Console (webmasterhulpprogramma).

Wanneer je site daar is aangemeld kun je in het Search Console controleren of je site wellicht crawlfouten bevat of het robots.txt-bestand bepaalde pagina's blokkeert voor zoekmachines. Ook kun je hier een “xml sitemap” uploaden waarin al je pagina’s staan vermeld.

Indien je een WordPress website hebt kun je bij voorkeur de Yoast SEO plugin plaatsen in je website, met deze plugin kun je automatisch een sitemap genereren en aanmelden in het Search Console.

Controleer tevens in het Search Console of er wellicht verbeteringen nodig zijn in de HTML, interne links en links naar je website.

STAP 3: Volg onderstaande tips:

  • Is je website of webwinkel voorzien van een SSL certificaat? Zo niet, vraag er dan direct een aan want Google zal een website dat voorzien is van een SSL certificaat altijd beter waarderen. Ook voorkom je dat Google in het najaar een waarschuwing gaat geven dat je website onveilig is. Tevens is er volgens de nieuwe AVG webwinkel een plicht om gegevens die verstuurd worden via de website te beveiligen met een SSL verbinding. (denk hierbij bijvoorbeeld aan het contact en/of bestelformulier op je website)
  • Kopieer nooit teksten uit een andere website, dit zal door Google al snel gezien worden als “duplicate content” en zal leiden tot een lage ranking of zelfs een complete Ban in Google. Schrijf je teksten dus zelf of laat ze schrijven zodat ze ook daadwerkelijk uniek zijn. Schrijf deze teksten voor je bezoekers en niet voor Google!
  • Hou je aan de richtlijnen van Google en zorg dat wanneer je toch aan linkbuiding gaat doen, de links onderwerp gerelateerd zijn en op een betrouwbare site staan. Koop nooit links!
  • Gebruik bij het plaatsen van pagina’s en berichten de Yoast SEO plugin, daardoor zorg je er voor dat je meta Titel, en omschrijving de juiste hoeveelheid woorden bevatten en de hoeveelheid tekst in verhouding tot het aangegeven zoekwoord staat.

Hulp nodig?

Invalid Email
Please check the captcha to verify you are not a robot.