Een goed alternatief voor Google Analytics

Natuurlijk wil je weten hoeveel bezoekers op je website komen, welke pagina’s ze bekijken en waar je bezoekers vandaan komen. Met deze statistieken kun je WordPress websites of WooCommerce webshops optimaliseren en inspelen met je marketingplannen.

Met Google Analytics, dat de markt al jaren domineert heb je de mogelijkheid om bijna alles te analyseren gedetailleerd weer te geven en kun je de bezoekers van je website volledig volgen.

Door de zéér uitgebreide opties binnen Google Analytics is het voor veel mensen bijna geen doen meer om de juiste informatie uit te kunnen lezen en is het gebruikersgemak bij de komst van de nieuwste GA4 versie ver te zoeken.

Veel van onze klanten vragen steeds vaker of er geen gebruiksvriendelijker alternatief voor Google Analytics, het antwoord daarop is volmondig JA!

We hebben 2 gratis WordPress plug-ins uitgebreid voor jullie getest.

Google Analytics 4 een krachtige, maar complexe tool

Google Analytics 4 alternatief

Voor de overgrote meerderheid van websitebeheerders is Google Analytics een krachtige, maar complexe tool met een behoorlijke leercurve. De meeste eigenaren van websites maken slechts gebruik van een klein deel van de beschikbare statistieken om hun websites of bedrijven te analyseren.

Google Analytics bevat 125 items in de linkernavigatiebalk, die verschillende rapporten genereren om diverse inzichten te bieden. Deze items omvatten meer dan 290 andere statistieken. Dit kan overweldigend zijn.

Het analyseren van al deze statistieken vergt aanzienlijke inspanning en kan ondernemers overbelasten.

Daarom maken veel gebruikers van Google Analytics aangepaste dashboards met slechts enkele waardevolle statistieken en negeren ze de overige functies die Google Analytics biedt.

Alternatief Burst Statistics:

Nog simpeler en overzichtelijker dan WP Statistics is Burst Statistics. Met deze Open-Source plug-in krijg gedetailleerde statistieken en inzichten van het gedrag van je bezoekers en heeft de volgende functionaliteiten:

 • Pageviews
 • Bezoekers
 • Sessies
 • Tijd op je webpagina en verwijzingen

Burst Statistics geeft een Cookieless Tracking en de gegevens worden geanonimiseerd en lokaal opgeslagen, waardoor dit een AVG-vriendelijke oplossing is.

Alternatief Burst Statistics

Alternatief WP Statistics:

Alternatief WP Statistics

Wanneer je geeft om de privacy van je klanten en ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke interface, dan is "WP Statistics" denk ik een perfecte optie als alternatief van Google Analytics. WP Statistics geeft je veel inzichten in de statistieken van je website.

Enkele functies die WP Statistics in de plug-in verwerkt heeft zijn o.a.:

 • Bezoekersaantallen & Hits
 • Verwijzingen van zoekmachines of websites
 • Webbrowser statistieken
 • Meest bezochte pagina’s van je website
 • Site bekeken op apparaten (desktop, mobile enz…)
 • Realtime online
 • Verwijzende landen

WP Statistics is een gratis plug-in voor WordPress websites of WooCommerce webshops.

Eindconclusie:

Er zijn dus goede en gebruiksvriendelijke alternatieven voor Google Analytics maar wanneer je echt conversies verder wilt analyseren (zeker in combinatie met Google Adwords) dan blijft Google Analytics een perfecte oplossing. Wel zul je je verder moeten verdiepen in het gebruik en de installatie van Google Analytics